Olen jo jonkun aikaa suunnitellut erilaisia Top 10-listoja. Tämä viikko taitaisi olla sopiva niiden toteuttamiseen. Ensimmäiset kuusi näyttäisi olevan aika helppoja listalla kuin listalla, mutta viimeisten valinta on aina vaikeaa. Tulee runsauden pula. Kuinka arvottaa niin kovin erilaisia kohteita? Monesti matkalla kun tunnelmaan vaikuttaa itse paikan lisäksi sää, hotellihuone, oma mieliala tai vaikkapa lasten viihtyminen tai ennemminkin se lasten viihtymättömyys.
Aloitetaan Minen Turkin Top 10-listalla. Eli tässä tulee mieluisimmat paikkani Turkissa.
1. Istanbul. Kaupunkini on suuri, kaunis ja ruma. Se hälisee, meluaa ja väsyttää. Samalla se on uskomattoman kaunis, haikea ja elinvoimainen. Istanbulista löytyy aina uusia kolkkia kävellä. Täällä on loputtomasti ennenkäymättömiä ravintoloita, näyttelyitä tai kahviloita. Istanbulista löytyy jokaiselle jotakin. Rantoja ja näkymiä romantiikan nälkäiselle, historiafriikille kiviä käännettäväksi, kultturellille taidetta ja korvaniloa, ostoskeskuksia shoppaajalle, makuelämyksiä kulinaristille, luksusta sitä tarvitsevalle ja rosoa sellaisesta pitävälle. Kaupunki on parhaimmillaan touko-kesäkussa sekä syyskuussa, jolloin täällä ei ole tukahduttavan kuuma tai kalsean kylmä.
Istanbul esittelyjäni löydät sivupalkista.
2. Mardin. Pieni ja soma. Mardinissa ei ole mitään silmälle rumaa, se on yksinkertaisesti riipaisevan kaunis. Voisin loputtomasti tuijottaa takana avautuvaa Mesopotamian tasankoa tai edessäni nousevaa vanhaa kaupunkia. Mardinissa miellyttää värit ja näennäinen yksinkertaisuus joka kätkee sisälleen historian ja monet eri kulttuurit. Basaarikujat, kirkot ja luostarit. Mardinin ihanuus on myös siinä, että sitä ei ole turismilla pilattu. Kaupungissa on tilaa hengittää.
3. Kappadokia. Ehkä ihmeellisimpiä paikkoja joita maailma päällään kantaa? Kappadokia on niin omanlaisensa luonnonmuotoineen, että sellaista ei voi kokea missään muualla. Tien mutkan takana saattaa odottaa maisema, joka pakottaa pysähtymään ja mykistää katsojan. Täällä saa kiivetä ja koskea, kurkistaa kallioasumuksiin ja kirkkoihin. Kavuta maanalaisiin kaupunkeihin ja vain ihmetellä, että tällaistakin voi oikeasti olla olemassa. Kappis voi olla varsinainen turistirysä, joten suosittelen sitä esim. syyskuussa tai ihan alkukesästä. Luminen Kappadokiakin oli kokemus vailla vertaa.
Kappadokiasta olen kirjoittanut alkaen tästä. Tästä alkoi muuten koko blogini.
4. Ihlara Valley. Tämä kaunokainen jää helposti Kappadokiassa käyvältä näkemättä, mikä on sääli. Ihlara Valley on hurmaava paikka. Kuivan ja karun maaston jälkeen aukeva vihreä repeämä maassa. Alhaalla virtaava vesi ja vehreä katos. Kivikirkot ja omanlainen tunnelmansa. Tämä taitaa olla Kappadokiaa turistivapaampi vyöhyke.
Ihlara Valley löytyy ylläolevan Kappadokia-linkin takaanta. Uudempi postaus.
5. Antakya. Rakkautta ensi silmäyksellä. Sopivasti vanhaa ja rosoista, olematta kuitenkaan epäsiisti ja ruma. Kirkonkellot ja minareettien huudot. Kulttuurien kohtaaminen ja mosaiikkimuseo. Syyrian läheisyys tuntuu ja maistuu. Eikä turisteja täälläkään, joten pääsee suoraan asiaan ilman turistikuorrutteita.
Rakkaudestani Antakyaan olen kirjoittanut mm. täällä.
6. Assos. Yksinkertaisesti suloinen. Vierailtava ehdottomasti sesonkiajan ulkopuolella, sillä paikka on pikkuruinen ja parhaimmillaan silloin, kun sitä ei tarvitse jakaa muiden kanssa. Assoksessa mieli rauhoittuu. Tekemikseksi riittää merisiilien bongailu, kaarnalaivojen veistäminen tai merelle tuijottaminen. Yläkylän näkymä Lesvos-saarelle on vailla vertaa ja alakylän pikkuruinen kalasatama on vain niin tunnelmallinen. Täällä me olemme käyneet toistuvasti, mikä on harvinaista meille. Maisema Assosta lähestyttäessä on jo hurmaava. Paimenet johdattamassa laumojaan, keväällä tien vieressä kukkivat unikot ja sitten se meri!
Assos tarinat löytyvät alkaen tästä.
7. Kaş ja Kalkan. Tie Antalyasta Fethiyeen on ehdottomasti Turkin kauneimpia teitä. Se puikkelehtii vuoren ja meren välissä, piipahtelee pikkukylissä ja tarjoaa mahdollisuuden pysäyttää auto ja kiivetä rappusia pitkin alas rannalle ja uimaan. Tien varrella oleva Kaş on mielestäni yksi Turkin kauneimpia kaupunkeja. Kaş on kasvanut ensimmäisestä käynnistämme, mutta se on silti vielä varsin kompakti paikka kävellen kulkemiseen. Rinteessä oleva kaupunki tarjoaa maisemat merelle. Hiekkarantaa ei kannata etsiä, mutta uimaan pääsee kallioihin kiinnitettyjä rappusia pitkin. Kaşin edustalla merestä nousee kylmiä lähteitä, joten vesi on virkistävää jopa kuumimpana aikana vuodesta.
Kaşin tarina löytyy täältä.
Viereinen Kalkan oli uskomaton paikka ravintoloidensa puolesta. Suosittelen siis ruokaretkeä naapuriin! Sieltä löytyy myös kivinen ranta.
Kalkanista olen kirjoittanut täällä.
8. Harran. Harran on paikka, jossa en todellakaan haluaisi asua. Se on kuuma, kuiva ja karu. Samalla se on varmasti yksi eksoottisimmista paikoista jossa olen käynyt. Kylän tunnelma on vertaansa vailla. Aikahyppy ennenvanhaan.
Harran-postaukseni löytyy täältä. Näyttää myös siltä, että saan viedä teidät uudelleekin Harraniin ensi keväänä, jos kaikki sujuu sunnitelmieni mukaan:).
9. Doğubeyazit. Tämä itäinen kaupunki ei keiku tässä listassa kauneutensa vuoksi. Itse kaupunki on rähjäinen ja jopa ruma. Ehkä juuri sen rujoutta vasten katseltuna asiat näyttävät uskomattoman hienoille. Näkymä Ararat-vuorelle tai Ishak Paşan palatsin takana aukeavalle erämaalle, ovat syöpyneen muistoihin. Luksusmajoitusta, hienoja ravintoloita tai ostoskeskuksia etsivän ei kannata vaivautua. Suositellaan oman elämänsä seikkailijoille. Bonuksena täysi turistivapaus ja äärettömän sydämelliset
ihmiset.
Doğubeyazit postaukseni alkaa tästä. Mies matkustaa alueelle lähiaikoina, joten katsotaan saadaanko kuvatuliaisia Idän syksystä.
10. Nostaisinko tähän Eğirdirin? Tässä Turkin järvialueella sijaitsevassa pikkukaupungissa olemme pysähtyneet muutaman kerran ohikulkumatkalla. Se on sympaattinen ja ihan omanlaisensa paikka. Vai valitsisinko Gallipolin taistelualueet, jotka herättävät suuria tunteita ja ovat kauniit katsoa? Vai olisiko tässä kuitenkin paikka Bozca-adalle, tuolle Turkin suloiselle saarelle? Listalle kuuluisi kai päästä myös Ayvalık, tuo ihana paikka, jossa ei myöskään tarvitse kärsiä turismista, vaan pääsee nauttimaan paikallisesta elämänmenosta. Enkä voi unohtaa myöskään Safranbolua….
Ensi kerralla sitten Turkin Top 10-nähtävyydet. Se se vasta on visainen lista se.
17 kommenttia :
Kiitos! Teepä myös sinun Top 10-Istanbul-lista. Hyvää alkanutta viikkoa!
Hyva listaus! Idanpaikat on mulle tuntemattomia, ehka sitten joskus kun on aikaa ja rahaa vaikka niita ei kai koskaan ole samanaikaisesti, lannenkohteet olikin sitten tuttuja ja juuri niin ihania kuin kerroit.
Woi weljet mitä kuvia! Aivan mahtavia, kuin suoraan jostain matkaoppaasta (paitsi ehkä vielä parempiakin, ja varmaan enemmän todenmukaisia!). Tuo Kappadokia kiehtoo, siitä olen jostain lukenut ennenkin ylistyksiä. En ole koskaan käynyt Turkissa, edes siellä suomalaisten peruskohteissa, joten koluttavaa kyllä riittäisi...
Meinasin samaa ehdottaa kuin mimon mami, lista Istanbulista :)
Tiedän, että Topkapi sinne mahtuu, mutta mitä muuta....
Ihania maisemia, ja selvispä sekin mistä on kuva jota teidän portaikossa ihailtiin :)
1-4 ja 9 on kayty.
Eiko kymppi voisi olla Uzungöl tai Ayder tai joku muu sielta itaisen Mustanmeren suunnalta?
Upeita kuvia ja paikkoja!
En ole koskaan käynyt Turkissa, mutta kirjoitat niin mielenkiintoisesti, että voisin innostua matkalle...
Harmi, kun meidän tuttavat ehtivät muuttaa sieltä Jyväskylään!
Kivaa marraskuun jatkoa sinulle!
Hieno ja kiinnostava lista.Minähän en ole koskaan käynyt Turkissa,paitsi muutaman tunnin odotusta lentokentällä...
Mimon mami: Kyllä, Istanbulista on tulossa pari listaa.
Petra: Itseasiassa Itään lentää uskomattoman halvalla, kun vaan tarkkailee lippujen hintoja. Myös hotellit ovat siellä huomattavan edulliset verrattuna Etelän hintoihin. Eli, Idän matkailu on varsin kukkaro-ystävällistä.
Terhi: Turkki on uskomattoman monipuolinen ja hieno maa. Harmi vain, että niin monen mielikuvissa se on yhtä kuin Marmaris ja Alanya. Jotka nekin ovat kauniita, mutta minun makuuni liian turistikulisseja.
Pepi: Listoja tulossa nyt pitkin viikkoa:).
Anu: Nekin oli kivoja kohteita, mutta ei nyt kuitenkaan minulle Top 10-luokkaa. Paitsi Sumela, joka onkin sitten seuraavalla listallani.
Eeviregina: Onkohan teidän tutut meidänkin tuttuja? Turkki on kyllä hieno maa matkustaa. Parhaimmat kohteet vain ovat vähän omatoimimatkan päässä.
Jael: Vielähän sinä kerkeät….
Herätit juuri matkakuumeen Turkkiin!
Onpa mukava lukea tällaisia listauksia, vielä näin kauniilla kuvilla kuorrutettuna. Näistä saa varmasti Turkin kävijät hyviä vinkkejä. Näistä kyllä iskee kaukokaipuu :)
Ahaa, kohdan 9 toisen kuvan kohdalla aloin epäillä, että vielä tulee lammaskuvakin :)
Mahtavia maisemia! Siis vaikka missä kylässä ja kaupungissa. Oi, oi...
Herranjestas mitä kuvia ja paikkoja. Siellä olisi kyllä niin paljon nähtävää. Itse koin Kappadokian kaikkein kiehtovimpana.
Helmi-Maaria: Hyvä, Turkki onkin maa, jossa olisi syytä matkustaa:).
Hietzu: Kertaus on opintojen äiti. Olen monesti ajatellut, että pitäisi listata, jotta on helpompi löytää lukematta koko blogia.
Tiina: Kyllä täältä löytyy niin monenlaista nurkkaa ja maisemaa.
Satu: Kappadokia onkin yksi kiehtovimmista.
Upeita kuvia! Kappadokia ja Harran vaikuttavat kaikkein mielenkiintoisimmilta :)
Meidän tuttavamme J täältä Suomesta meni tv-töihin Turkkiin ja tapasi siellä turkkilaisen vaimonsa G:n. Nyt he asuvat J:kylässä.
Annika: Ne ovatkin mielenkiintoisia molemmat.
Eeviregina: Me olemme olleet pyytämässä G:tä J:lle hänen äidiltään ja veljeltään:). Terveisiä, jos näet!
Maailma on tosiaan pieni!!!
J:n koti on tuossa 5 kilometrin päässä, hänen vanhempansa asuvat vielä siellä. Mieheni on joskus tehnyt J:n kanssa kuvaustöitä.
Näimme heitä vuosi sitten, he ostivat oman talon J:kylässä.
Kerron terveisiä!!!
Lähetä kommentti